Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

I år infaller påsken så tidigt som den 3:e april. Många svenskar ser fram emot att uppleva färgsprakande påskris, påskmat och målade ägg på hemmaplan. Däremot vill lika många utnyttja de lediga dagarna till att ta sig utanför Sveriges gränser.

Därför har vi listat 4 populära resmål denna påsk och vad som händer på plats just då. En sak är säker, svenskarna vill hellre se storstädernas charm än att ligga och lapa sol på sandstranden. Ett nytt omtyckt resmål har även flugit sig in på listan.

 

1. New York

Promenad i Central Park under blommande magnoliaträd.

New York går aldrig att få nog av, år efter år kniper staden förstaplatsen bland påskresorna. Förra året reste 4000 svenskar med oss till The Big Apple och i år ser det ut att bli ännu fler. Anledningen kan vara för att det har blivit mycket lättare att få tag på riktigt billiga flygbiljetter och flygbolagen har allt fler avgångar till staden. Och ärligt talat, finns det något bättre än att promenera genom Central park bland alla picknickfiltarna och vidare, i den behagliga påskvärmen? Att se hur staden ändrar karaktär omkring dig, för varje kvarter som går.

 

Två damer med fina hattar på påskdags paraden i New York. Foto: Guru Sno Studios. Flickr. https://www.flickr.com/photos/gurusno-studios/.

Är du i New York på påskdagen så får du inte missa den stora påskparaden. Hela den femte avenyn mellan 49:e och 57:e gatan stängs av och fylls istället med en parad av människor i lustiga kostymer och hattar. Shopping är även något som verkligen går att fynda här runt påskhelgen, då det brukar vara stora reor i butikerna. Vill du äta påskbrunch kan vi rekommendera hippa Garage’s på 7th Avenue South, ett finrenoverat garage med livejazz och riktigt prisvärd brunch.

 

2. Palma de Mallorca

Foto: FlickrdeChato, Javier Rodríguez.

Påsken på Palma de Mallorca är en fantastisk upplevelse i sig själv och festligheterna verkar aldrig ta slut. I Palmas centrum är det en fest på gatan varje dag påsk igenom. Det hela börjar på skärtorsdagen då trafiken stängs av och gatorna fylls av marscherande, utklädda vuxna och barn. Längst fram bärs det på jättelika figurer av Jesus och Jungfru Maria. Avslutningsceremonin sker i katedralen La Seu på påskdagen då det hålls en konsert.

 

La Seu, Katedralen i Palma.

Påsken på Palma är också till för att äta och några av de specialiteter som ofta servers är: Panades, små köttpajer, Crespells, punchkakor med florsocker på och Robiols som är halvmånformade kakor med syltfyllning. Kan du ändå inte hålla dig borta från att den svenska påskmaten, så går även det att ordna. Svenska kyrkan i Palma och El Perrito serverar klassisk svensk påskmat som gravlax, Janssons frestelse, gubbröra och även nubbe.

 

3. Amsterdam

shutterstock_159092210

Amsterdam välkomnar dig med ett varmt nöje i påsk. Temperaturen har just börjat stiga till härliga plusgrader och uteserveringarna öppnas upp. Amsterdam är mest känt för sina tulpaner, antika kanaler och väderkvarnar. Den plana staden är också utmärkt för cykelentusiaster och det finns verkligen gott om cyklar att hyra. Det sägs att det finns dubbelt så många cyklar som bilar i Amsterdam.

 

Tulpaner i alla möjliga färger i Keukenhofs trädgård.

De påskarrangemang som pågår i staden är bland annat äggletning och ansiktsmålning för barnen i Vondelpark, Tulpanfestivalen i Keukenhofs trädgård och båtturer längs kanalen med påskbrunch ombord. Glöm inte att stanna till vid ett holländskt konditori som ofta vid den här tiden har bakat helt makalösa påskbakelser.

 

4. Nykomling i påsk: Istanbul

shutterstock_1806899

En påskweekend i Istanbul är en riktig kulturell upplevelse, då du i Istanbul kan ha möjligheten att fira på påsk på två kontinenter – i både Europa och Asien. Istanbul är nämligen den enda staden i världen som ligger på två kontinenter. Fira in påskdagen med att kika in i den magnifika Blå Moskén och ta en båttur ut på Bosporsundet för att få bra helhetsbild av Istanbuls fina natur och imponerande arkitektur. Båtturen tar dig ända till Asiens landgräns. Sedan tror inte vi att det finns någon bättre påskmat än det lokala, turkiska köket?

 

shutterstock_241610566

Duka upp bordet med Meze, massor av turkiska smårätter, och känn alla olika sorters smaker, dofter och kryddor. Restaurang Imroz som ligger i gränden Nevizades är en väldigt folkkär restaurang där det serveras en uppsjö av goda smårätter. Känner du för lite avkoppling fram mot semesteravslutet, så borde du även besöka ett turkiskt ångbad och bli riktigt ompysslad och masserad. Sedan kan du nästan kalla ditt Istanbulbesöket helt komplett! Meze, massvis av turkiska smårätter.

Vill du också resa till någon av de 4:a hetaste resmålen i påsk?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP