Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Möta våren i Paris, vem vill inte det? Hålla handen under blommande kastanjer och ta ett glas vin i solen på en uteservering. Paris på våren för mig kan vara 20 grader varmt i Jardin du Luxemburg i början av mars eller regn och dimma så du inte kan urskilja Eiffeltornet i slutet av april. Men Paris är Paris. Alltid underbart.

Paris är en stor men liten stad. Åker du bil fastnar du lätt i köer och staden känns stor och omöjlig att ta sig fram i. Om du däremot promenerar har du snabbt gått flera kvarter och upptäckt delar av staden du inte trodde fanns.

Många gator är smala vilket ger en intim känsla. Folk konverserar i gatuhörn. På caféerna sitter damer och prends un peu de soleil. Paris är lätt att ta sig runt till fots vilket är bästa sättet att upptäcka staden och hitta dina favoriter. Planera in vilka sevärdheter ni vill besöka och gå sedan mellan dem och jag kan garantera att ni hittar magiska stopp på vägen.

blommor i Paris
Blommor, blommor och ännu fler blommor
skylift i Paris
Flytta in på franska – använd skylift

Sacre coeur och Montmartre

Vi bodde i en liten lägenhet mellan Pigalle och Abbesses. Bredvid vår port låg en skola så på morgonen var det fullt liv när alla barn skulle till skolan. Härligt tycker jag att se att här där jag turistar bor människor som liksom jag har barn som ska till skolan och jobb som de själva ska gå till. Deras ekorrhjul. På slingriga vägar och några trappor traskade vi upp till Sacre Coeur för den obligatoriska vyn över Paris.

utsikt över Paris från Sacre Coeur
Paris från Sacre Coeur

Missa inte ’baksidan’ av Sacre Coeur och den delen av Montmartre. På en av mina morgonjoggar hittade jag en vinsluttning bakom Sacre Coeur men just denna dag traskade vi ner för trappor och letade oss fram till Rue Ferdinand Flocon där jag bodde för över 20 år sedan.

Vigna Montmartre i Paris
Vigna Montmartre på Rue des Saules
Trappor på baksidan av Montmartre
Trappor på baksidan av Montmartre
Rue Ferdinand Flocon i Paris
Rue Ferdinand Flocon

Grönsakshandlare och äggkastande demonstranter

Att gå från kvarten bakom Sacre Coeur, se vad de lokala grönsakshandlarna och kötthandlarna säljer på tvärgator från Boulevard Barbès mot Marais och sedan över till kvarteren runt Sorbonne är en upplevelse med många olika intryck. Det är en härlig känsla. Att sedan ta vägen via Louvren, Palais du Royal upp mot Pigalle igen är helt underbart. Vädret växlade mellan regnskur och solsken men vad gjorde det.

Nästa dag gick vi åt andra hållet, förbi Moulin Rouge, Place de Clichy och Parc Monceau mot triumfbågen. På en gata bakom triumfbågen möttes vi av äggkastande demonstranter som visade sitt missnöje mot ett företag eller om det var en branschorganisation. Från triumfbågen gick vi mot Trocadéro och Eiffeltornet för att sedan vid Invaliddomen ta bron över Seine och via shoppingkvarteren vid Printemps och Galleries Lafayette ta oss upp mot Pigalle.

Moulin Rouge i Paris
Moulin Rouge på kvällen
Triumfbågen i Paris
Triumfbågen

Springa i Paris

Att bo i Montmartre och kunna börja dagarna med en morgonpigg upp och ner för gator och trappor var helt underbart. Att springa är liksom att gå ett bra sätt att upptäcka en stad på tycker jag. Dock var jag lite naiv när jag trodde att det var shorts och linneväder och därför bara hade med mig det att springa. Jag antar att de Parisbor jag mötte, som själva hade täckjackor, mössa och halsduk, trodde att jag var helt galen som kom där i linne och shorts när regnet strilade och luften var kylig.

Jag vet inte hur många kilometer vi gick under vår långhelg i Paris men det jag vet är att ta sig runt till fots är ett underbart sätt att uppleva Paris.

Boende i Paris

Hotell finns i alla prisklasser och utbudet på Airbnb är stort. Bestäm dig var du vill ha din bas och leta upp det som passar dina önskemål. Frukosten på många hotell är ofta ’bara’ en croissant och kaffe men att hitta croissanter eller annat gott gör du överallt.

Mat i Paris

Bagerier finns i varenda hörn så gott bröd och bakverk är det bara att frossa i. Även om varje bageri är stängt en dag i veckan finns det ett öppet inom gångavstånd varje dag. En kaffe på stan (café crème) kostar allt mellan 33-55 SEK.

Eller varför inte köpa ett ost, charkuterier, frukt och grönt – ja, det du gillar – och picknicka i en park exempelvis Parc des Buttes Chaumont.

Tips på restauranger att besöka fick jag via Mattias Kroon. Hans matbilder på Instagram ger dig många pärlor att besöka. Utan att ha bokat bord gick vi till Elmer på 30 Rue Notre Dame de Nazareth och hängde på låset när de öppnade. Vi hade tur och fick bord och åt en fantastisk meny med skogsduva, maskros, ankhjärta – många smaker som komponerats ihop på ett magiskt sätt.

 

Hotel du Nord i Paris
Hotel du Nord (i motljus)

Travellink tipsar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP