Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Man lever för att äta, eller hur var det nu? Många kan nog i alla fall hålla med om att man reser för att äta, matkulturen är ofta det vi längtar efter när vi väljer resmål. Så vilka är nationalrätterna och var ska man äta dem? Vi ger svaret!

Pizza, L’antica pizzeria da Michele, Neapel

Det vore omänskligt att åka till Italien utan att äta pizza, och pizzans huvudstad är Neapel. För att riktigt njuta av råvarorna menar experterna att margheritan, den enklaste pizzan ändå är den bästa. Solmogna tomater, buffelmozzarella och basilika på knaprig botten. En som lever enligt den devisen är Michele Condurro, den nuvarande ägaren av L’antica pizzeria da Michele som öppnade 1870. I fem generationer har de bara serverat margherita och marinara, en variant med tomat, vitlök och oregano och Michele hävdar bestämt att fler ingredienser på en pizza bara förstör den. Och det verkar funka, journalister och experter har utnämt restaurangen till ett heligt pizzatempel. Åk dit och prova, och du kanske inte behöver nämna what we in Sweden call a kebabpizza…

pizza

Paella, Paco Gandia, Alicante

Den spanska kronjuvelen bland rätter, Paellan, kom till i provinsen Valencia. Tänk dig då upproren när Ferran Adrià, stjärnkocken från El Bulli, deklarerade att den bästa paellan han ätit var på en restaurang i Alicante-provinsen. En riktig paella ska bestå av lagom krämigt ris som fortfarande har lite kärna, kanin och sniglar. Gjord i en gjutjärnspanna ska riset ha bränt fast lite i botten, det adderar en karamelliserad ton och gör paellan lite krispig. Restaurangen Paco Gandia möter alla kriterier och blev så stjärnkockens nya favorit. Det gastronomiska inbördeskriget var nära förestående när Alicante, pärlan på solkusten fick det prestigefulla utlåtandet. Vi tackar för det, ännu en anledning att åka till ett av Spaniens mest säkra semesterkort!

paella

Löksoppa, Les Philosophes, Paris

I många matkulturer är det fattigmansmaten som är den bästa; det är något speciellt med att ta hand om enkla råvaror på bästa sätt. Fransk löksoppa är ett utmärkt exempel på det och när den är gjord med omsorg är det riktig comfort food. Med en gratinerad brödskiva på toppen blir rätten komplett, och var ska man äta en chic rätt i Paris om inte på Les Philosophes? På ett hörn i Marais ligger den här bistron med många stammisar och en engagerad historia. Bland annat gömde restaurangen en ung judinna som vägrade lämna Paris när hennes familj fördes bort under andra världskriget. Kvinnan var stammis till början av 2000-talet och än idag går diskussionerna om politik och filosofi på uteserveringen. Träng dig ner bland griffeltavlorna och de välklädda kyparna och beställ en löksoppa för 9 Euro, c’est la vie en rose.

löksoppa

 

Schweinshaxe, Zur Haxe, Berlin 

Många av de klassiska tyska rätterna känns som gjorda efter en dag av tungt skogsarbete. Har du semester i Tyskland kan det vara på sin plats att spara sig lite innan middagen, särskilt om du siktat in dig på Schinkenhaxe, fläsklägg. För den genuina upplevelsen, inklusive total paltkoma, bege dig till Zur Haxe i Prenzlaurberg. Som taget ur ett vykort möter du smaklös inredning och servitriser med spetsblus och volanger på förklädena. Långt ifrån det Berlin du känner av avantgardistisk konst och microbryggd öl, det här är hipster på riktigt och skulle kunna utspela sig i Tyrolen. Turister är sällsynta och blir mer än väl omhändertagna av personalen och stammisarna runt omkring. Långbakad fläsklägg med krispig svål serveras med öl i sejdel som du behöver två händer för att lyfta. För 14 Euro känns det som att du får en halv gris på tallriken, och vi lovar att ingen kommer att titta snett på dig om du lämnar.

schweinshaxe

Så, sätt på dig semesterbrallan med resår och ge dig ut på en gastronomisk turné i Europa. Ditt smaksinne kommer minnas och tacka dig, länge.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP