Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning
resa ensam

Det krävs både äventyrslust och mod för att ge sig ut på en resa ensam. Fördelarna för dig som vågar är att du kan resa både oftare och med större frihet. Dessutom finns få saker som ger mer självförtroende än att klara sig själv utomlands.

Här är vår lista över de mest spännande, välkomnande och säkra platserna att besöka själv. Dessutom med inspiration från resenärer som gjort resorna tidigare.

Reykjavik, Island

island resa ensam

I romersk mytologi fanns en ö som låg längre norr än någon annan – Thule. Bortom den fanns bara is. Det finns flera teorier kring vilken ön var, men troligast är Island. Island är en förtrollad plats med natur, varma källor och fantastiska vyer. Ta dagsutflykter till mäktiga glaciärer och gejsrar. På Island finns också mer att se än själva naturen. Ett exempel är den moderna kyrkan Hallgrimskirkja där det går att se ut över hela Reykjavik.

World Economic Forum har rankat islänningar som mest positivt inställda till turister i världen. Dessutom är Island en av de säkraste platserna i världen. Alltså ett perfekt resmål för dig som reser ensam. För inspiration finns bloggen Earthwanderess. Här kan du läsa om när hon reste själv till Island.

Bali, Indonesien

bali dykning resa ensam

Var man än letar på jorden är det svårt att hitta ett rikare djurliv än på Bali. Det bästa sättet att uppleva det är under vattnet på någon av Balis dykplatser. För en lika minnesvärd upplevelse på land finns Sacred Monkey Forest Sanctuary. Här är aporna i skogstemplet inte blyga att hälsa på besökare. På Bali är det också vanligt med yoga-retreats. De är en chans att slappna av i Balis unika miljö tillsammans med andra resenärer.

För inspiration för resor till Bali finns flera svenskar som besökt ön ensamma. Här är ett inlägg från bloggerskan Fantasy Dining om när hon besökte Bali ensam.

Queenstown, Nya Zeeland

queenstown mountainbike resa ensam
Hur känns det att vara ensam på andra sidan jorden? Det vet de som besökt Nya Zeeland. Trots det långa avståndet får nyzeeländarna gäster att känna sig välkomna (näst mest välkomnande efter Island).

Queenstown, i södra Nya Zeeland, är ett mecka för alla som letar efter adrenalin. Här finns bungyjump, fallskärmshoppning, mountainbike och allt annat som kan få en att tappa andan. För den lugnare resenären finns populära vinturer där du lär dig om nyazeeländska viner på natursköna vingårdar.

Abisko, Sverige

abisko nationalpark resa ensam
Att resa ensam kan vara en chans att komma bort från städerna och närmare naturen. Att fly civilisationen hör definitivt till de mer unika resorna man kan tänka sig, men det är många genom historien som gjort det tidigare. Till exempel författaren Thoreau när han skrev Walden.

När det kommer till platser att komma nära naturen är Abisko ett svårslaget val. Abisko betyder i princip ”skogen vid det stora vattnet” och här går vandringsledarna högt upp bland bergen längs forsar, vattenfall och skog. För en dagsutflykt finns en linbana som går upp längs berget Nuolja.

Lissabon, Portugal

lissabon resa ensam

Portugal hamnar lite i skymundan jämfört med sin granne Spanien, men särskilt i Lissabon finns mycket att uppleva. Bara att promenera i områdena vid havet är värt en resa. Det klassiska området är Belém, känt för sina vackra byggnader och trädgårdar.

Där står Belémtornet, symbolen för Lissabon, ute i vattnet. Nära Belém ligger den gamla staden Alfama med en äldre byggnader och mer historisk atmosfär. Där kan du förlora dig bland gamla byggnader, havet och uteserveringar.

Så där är de! De fem bästa destinationerna att resa till ensam. Har du varit på något resa själv nyligen? Berätta gärna om hur den var.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP